آشنایی با اصول ارگونومی در طراحی صندلی اداری

صندلی اداری بخش مهمی از مبلمان اداری محسوب می‌شود که با رشد تکنولوژی، تولید آن در مدلهای بهتر و باکیفیت تر نیز رو به رشد است. حفظ اصول ارگونومی در صندلی اداری یکی از الزامات برای تقویت کارمندان و کارکنان می باشد. امروزه یک سازمان ،اداره ،موسسه و یا ارگان ، به وسیله کارمندان و کارکنان مجموعه شناخته می‌شود و پیشبرد و پیشرفته مجموعه ارتباط بسیار نزدیکی به سلامت و تندرستی کارمندان آن مجموعه دارد.

هر چقدر که در یک سازمان و اداره به توجه بیشتری به سلامت و تندرستی کارمندان آن مجموعه شود به تبع میزان کارایی و بهره‌وری کارمندان نیز بیشتر می‌شود و در هر سازمان بدون شک این اصل یکی از مهم‌ترین اصول و معیارهای آن موسسه به حساب می آید چرا که نیروهای انسانی در هر موسسه و ارگانی در حقیقت اصلی به حساب می‌آید و در صورتیکه از این نیروها استفاده نشود، آن موسسه اعتبار چندانی ندارد و در حقیقت کارایی و رشد آن موسسه به خطر می‌افتد.

ارگونومی در صندلی اداری

خصوصیات اصول ارگونومی در صندلی اداری

امروزه، جمع زیادی از افراد جوامع ما، کارمندان و کارشناسانی هستند که روزانه مدت زمان زیادی را بر روی صندلی و پشت میز، مشغول به کار هستند. بنابراین رعایت اصول استاندارد، جهت سلامت جسمی و روحی افراد، یکی از الزاماتی است که در تمامی اداره ها و ارگانها، باید به آن پرداخته شود تا موجبات بروز مشکلاتی که از طریق صندلی های غیر استاندارد و نامناسب برای کارمندان و کارکنان پیش می‌آید، فراهم نشود.

در اینجا به بررسی اصول ارگونومی در صندلی اداری می پردازیم که این بررسی‌ها به ما نشان می دهد که  اصول ارگونومی در کدام قسمت از صندلی نقش مهمی دارد و در کدام قسمت‌ها باید بالاجبار رعایت شود.

  • نشیمنگاه

رعایت ارگونومی در صندلی اداری برای قسمت نشیمنگاه به صورتی است که با توجه به مدل و نوع صندلی این قسمت یا حالت نرم و یا حالت سفت تولید می شود مثلاً برای صندلی های اداری که معمولاً مدت زمان طولانی از کاربر از آنها استفاده می‌کند این قسمت به صورت سفت تولید می شود تا مشکلی برای سیستم عضلات و ستون فقرات کاربر به وجود نیاید چرا که در این مدت زمانی که از صندلی اداری استفاده می‌شود،  معمولاً قسمت پایین تنه فرد، حرکت کمتری دارد و در صورتی که محل نشیمن نرم باشد باعث می‌شود که این قسمت عضلات و همچنین عضله های لگنی کاربر ضعیف شوند. بنابراین قسمت نشیمنگاه صندلی ارگونومیک به صورت برای صندلی های اداری به صورت سخت و سفت تولید می‌شود.

  • ارتفاع

امروزه اکثر صندلی‌ها دارای جک تنظیم ارتفاع هستند  و به همین خاطر برای صندلی‌ها ، تنظیم استاندارد ارتفاع  در نظر گرفته نمی شود وً ارتفاع صندلی با توجه به نیاز کاربر، از طریق جک تنظیم ارتفاع صورت می‌گیرد. در صندلی‌های ارگونومیک جک تنظیم ارتفاع، بین ۸ تا ۱۰ سانتیمتری است که به وسیله  آن ارتفاع صندلی را به اندازه دلخواه تنظیم می‌کنند. تنظیمات صندلی باید به گونه‌ای باشد که کف پاهای کاربر به راحتی بر روی زمین قرار بگیرد و زانوها به نسبت بدن زاویه ۹۰ درجه تشکیل دهند تا جریان خون در قسمت پایین تنه بدن به راحتی صورت بگیرد

مطلب مرتبط  10 برند برتر صندلی اداری در ایران کدامند؟

ارگونومی در صندلی اداری

  • پشتی کمر

قسمت پشتی صندلی در حقیقت در قسمت کمر و بالاتنه فرد را پوشش می‌دهد و نقش بسیار مهمی در سلامتی جسم کارمندان را برعهده دارد و در صورتی که این قسمت از استاندارد کافی برخوردار نباشد ممکن است که ستون فقرات و قسمت گردن و پشت کاربر دچار مشکلات و دردهای شود. اصول ارگونومی صندلی اداری برای پشتی به این شکل است که با توجه به حالت نشستن کاربر حرکت پشتی بین ۱۰ تا ۳۰ درجه در نوسان است و درخت این مقدار حرکت برای حرکت روزانه کاربر مناسب است‌.

  • پشتی مناسب برای گردن

پشتی گردن یکی دیگر از قسمت های ارگونومی در صندلی اداری است که کاملاً باید استاندارد باشد این قسمت از صندلی های ارگونومی برای این است که گردن در راستای بدن فرد قرار بگیرد و همچنین، پشتی گردن قابلیت تنظیم دارد که کاربر بتواند طوری آن را تنظیم کند که در قسمت گردن ، درد و یا سوزش و خستگی احساس نکند.

  • دسته‌ها

یکی از مهمترین  قسمت‌ها که اصول ارگونومی در آن، باید رعایت شود، در دسته های صندلی می باشد که در صورتی که تنظیمات این قسمت به صورت استاندارد شکل بگیرد، در حقیقت کمک بسیار بزرگی به رفع خستگی در بدن شخص می کند چرا که وقتی که کارمند از ناحیه دست از خستگی نکند می‌تواند کارهای بیشتری انجام دهد و همچنین که در صورت استاندارد نبودن دسته های صندلی به مرور زمان آسیب ها و مشکلات زیادی برای قسمت ساعد و کاربر به وجود می آید.

  • طول و عرض صندلی ارگونومیک

طول و عرض  و قعر مناسب از مهمترین اصول ارگونومی در صندلی اداری است. این صندلی‌ها باید طوری طراحی شوند که هر فردی که بر روی آن  می‌نشیند، احساس راحتی و آرامش داشته باشد.، به این معنی که قعر صندلی باید به گونه‌ای باشد که یک کاربر  بتواند مابین ۳۵ سانتی‌متر  فضا برای جلو و عقب رفتن داشته باشد.

مطلب مرتبط  صندلی کارمندی نیلپر چه ویژگی هایی دارد؟

ارگونومی در صندلی اداری

مواد بکار رفته در تولید قسمت پشتی و نشیمنگاه صندلی ارگونومی

یکی از مهمترین اصول ارگونومی در صندلی اداری که باید رعایت شود این است که مواد به کار رفته در تولید قسمت نشیمنگاه و پشتی صندلی باید مواد مناسبی باشد که در بدن کاربر ایجاد خستگی و حساسیت نکند. معمولاً برای تولید صندلی های ارگونومی که از مواد طبیعی در این قسمت‌ها به کار می‌برند؛ مثلاً از الیاف و یا چرم طبیعی مورد استفاده قرار می دهند و همچنین پارچه های ضد حساسیت که برای کاربر مشکلی به وجود نیاورد یا در قسمت نشیمنگاه، ایجاد الکتریسیته نکند.

پارچه های به کار رفته در تولید  نشیمنگاه و پشتی صندلی ارگونومی باید از زن موادی باشد که رطوبت و نم را به خود، جذب کند و باعث ایجاد رطوبت در بدن کاربر نشود و همچنین قابلیت تنفس داشته باشد که معمولاً تولیدکننده‌های جدید در این قسمت از پشتی های توری و پارچه های ارتجاعی به کار می‌برند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button